Liber achtergronden

‘Liber brengt met een enkel gewone-mensen-woord teweeg, wat de grote wijsheidstradities met heel veel spirituele woorden doen.’ Aldus Thomas van Kleef, de geestelijk vader van deze doe-het-zelf coachingsmethodiek. Van Kleef is sinds 2005 directeur van Jan XVII, de monastieke beproefplaats die het kloppend hart vormt van Transitium ZeeVELD.


Thomas van Kleef

Een kind met veel ouders
‘Een kind doet er negen maanden over, Liber negen jaar, ‘ vervolgt Thomas. ‘En het heeft ook heel wat meer dan twee ouders. De missie van Jan XVII, wat de monastieke traditie mij leerde, de mystici die ik las, de spirituele groepen die langskwamen, de cliënten die ik mocht begeleiden, de ontwikkelingen in de wereld, het runnen van een complex als ZeeVELD, mijn zwaktes, achtergrond, opleiding, contemplatieve bestaan, ik heb het allemaal voortdurend gewikt, gewogen, geproefd, bevraagd en met elkaar in verband gebracht.

‘De hele constellatie observerend vroeg ik me steeds af: wat wil dit me vertellen?

‘En zo kwam ik uit bij Liber. Of Liber bij mij. Een doe-het-zelf coachingsmethodiek die in gewone mensentaal taal de essentie belichaamt waar de grote wijsheidstradities van oost en west, spirituele woorden en rituelen voor inzetten’.

Progressie heeft een prijs
Ook Liber’s specifieke doelgroep – een ieder die ‘leidinggevend in het leven staat’ – is zich pas gaandeweg gaan manifesteren. Van Kleef: ‘echt loslaten is zo makkelijk nog niet. Iedere identificatie met iedere overtuiging is er eigenlijk een te veel. En Liber is daarin ook onverbiddelijk. Je enige houvast is dat je de oefening doet. Doing gets it done. Als je niet zo stevig in je schoenen staat kan dat bedreigend zijn. Maar sta je toch al in de vuurlinie van het leven, dan weet je dat zekerheden wankel zijn.

‘Daarom is Liber vooral leiders op het lijf geschreven. Doorzetters en uitblinkers, in het groot en in het klein.

‘Progressie heeft z’n prijs. Als je al gewend bent die te betalen, verandering en vernieuwing per definitie deel uitmaken van je dieet, is de draai die Liber je leert te maken, geen kwestie van principe meer, maar van toewijding.’

‘En overigens: uitzonderingen bevestigen de regel. Denkbaar is dat ook jong volwassenen voor wie het leven niet loopt zoals verwacht, baat hebben bij Liber. Zoals Liber de Leergang ook de bodem in een tussenjaar zou kunnen leggen. Wat telt: de wil en het vermogen steeds maar weer die oefening op te pakken.’

Top