Rouwverwerking? Liber

Coaching, verblijf en jaartraining

De traditionele benadering
De gebruikelijke manier van rouwverwerking: in het reine te komen met de gemoedstoestanden die zich na een verlies aandienen. Te leren aanvaarden dat rouwen stadia doorloopt; van ontkenning, via boosheid, onderhandeling en verdriet, naar, uiteindelijk, aanvaarding.

De inzet van deze aanpak van rouwverwerking: je terug te brengen naar wat je kon en hoe je was, maar dan een beetje anders. Je in staat te stellen je leven van voor de verlieservaring, te hervatten, zij het met inbegrip van dat verlies. Denk: innerlijke facelift. Zoals een schilderbeurt wonderen kan doen voor een uitgewoond huis.

Voor wie dieper graaft: Liber
Maak hier kennis met een benadering van rouwverwerking die verder reikt, dieper graaft: Liber. De Liber methodiek biedt je de kans om het verlies van een dierbare, om te zetten in winst.

Verdriet als uitnodiging
Hoe verwoestend het overlijden van een geliefde in eerste aanleg ook op ons kan uitwerken, een vreemd trekje van het leven wil dat juist wat ons uit het lood slaat, vaak het beste met ons voorheeft. Behalve als probleem dat opgelost, ‘verwerkt’, moet worden, kan het proces van rouwverwerking daarom ook worden gezien als uitnodiging. Als invitatie of zelfs aansporing je te bezinnen op je hele leven, met alles erop en eraan. Waarbij het uitgangspunt dan niet is hoe je zou moeten omgaan met dat wat jij niet wilde, maar de vraag: hoe zeker weet je dat wat je zegt te willen, ook inderdaad ‘jouw wil’ is? Hoeveel vrijheid gun je jezelf eigenlijk…je eigen wil te willen, en niet, hoe onbewust ook, die van je ouders of van nog weer anderen?

Hoe authentiek, eigen aan jou, is je willen?

Verlies als springplank naar winst
Om daar zicht op te krijgen betrekt Liber, naast jouw wil, ook ‘de willende’ in je rouwen; het innerlijk proces waarmee je je wil legitimeert. Dit vergroot op een geweldige manier de speelruimte van je reactievermogen op het niet gewilde. Zo kan je verlies, hoe immens verdrietig ook, ten diepste een bron van geheel nieuwe en oorspronkelijke vitaliteit blijken.

De vele smaken van Liber
Van coaching tot verblijf tot jaartraining – op tal van manieren biedt Liber je de mogelijkheid je rouwverwerking vrucht te laten dragen. Lees er hier meer over.

Top