Meer licht op Liber

Je eigen vragen kun je alleen zelf beantwoorden
Iedereen zit weleens vast. Of het nu gaat om vragen over leven en dood, gezondheid, werk, relaties of zingeving: wie is er niet soms aan het einde van z’n Latijn?

‘Ik weet het even niet meer. En nu? Hoe nu verder?’
Gingen we vroeger misschien te rade bij de dominee, tik vandaag de dag een hulpvraag in en van relatietherapeut tot rouwconsulent, van burn-out begeleider tot carrière coach, van opruimguru tot ontgiftingsadviseur, je kunt het zo gek niet bedenken of het internet zet je op het spoor van een antwoord.

Dat, net als vroeger, evenwel nog steeds is: andermans antwoord op jouw vraag
Vreemd genoeg vinden we dat een rustgevende gedachte. Alsof het aantrekkelijk is zelf minder te hoeven nadenken, omdat een ander het voor ons doet. Zoals we aan andermans antwoorden ook een gevoel van veiligheid ontlenen: er komt dan tenminste geen aap uit de oplossingsmouw waar nog geen… ander aan gedacht heeft. Want stel je toch eens voor dat je onverhoopt je eigen, authentieke weg zou ontdekken!

Liber: voor de zelfstandige denker
Voor de enkeling die daar wel de zin van inziet, is er nu Liber. Een doe-het-zelf coachingsmethodiek gebouwd op de essentie van de wijsheidstradities van oost en west. Een ‘manier-van-doen’ om je eigen antwoorden op je eigen vragen te gaan herkennen, maar ook, en dat is pas echt spannend: om in je vragen een groter genoegen te gaan scheppen dan in je antwoorden.

Je zit op het antwoord dat je zoekt
Braaf Liber beoefenend, begint je leven zich te schoeien op geheel nieuwe leest. Antwoorden op je vragen? Vervulling van je bestaan? Beetje bij beetje begin je door te krijgen: ik zit erop! Logisch dat ik er geen zicht op had.

Even makkelijk…
Eenvoud is het kenmerk van het ware. Conceptueel is Liber appeltje-eitje. Je leert een tweede energiecentrum in jezelf te activeren: de uniek menselijke mogelijkheid je als objectief te verhouden met je subjectieve vinden en voelen; innerlijk ‘dialectisch’ te worden.

Letterlijk wordt je op die manier ‘meer’ jezelf, doordat je meer van, aan en in jezelf ontdekt en in stelling kunt brengen. Er ontwikkelt zich een grotere hoeveelheid ‘jij’.

als moeilijk…
Maar dit is ook wat Liber moeilijk maakt. Want we weten niet beter of we zijn een gelimiteerd ik: de gevangene van ons eigen denk- en gevoelsleven. Daarvan afstand te keren nemen, dit te ‘ontgroeien’, voelt als het kleed onder je voeten vandaan trekken. Dat lukt alleen wie zich daar daadwerkelijk toe zet. Iedere dag weer.

Zelf trappen, ook in het donker…
Ook lastig aan Liber: je zit bij niemand achterop, maar moet zelf fietsen. Een zetje hier en een duwtje daar houdt je proces op de rails, maar verder ben je op jezelf aangewezen.

Stel je een nachtelijke dropping voor. Zo werkt ook Liber. Je krijgt de tools aangereikt om op je bestemming te komen, maar daarna is het geheel aan jou. Liber leerlingen moeten daarom weten van durven en doorzetten.


Met wie

Je Liber begeleider: Thomas van Kleef, geestelijk vader van Liber en sinds 2005 directeur van Jan XVII, de monastieke beproefplaats die het kloppend hart vormt van Transitium ZeeVELD.

“Goudhaantje in communicatieland’ noemde De Volkskrant hem ooit. En inderdaad is Van Kleef (1954) zoiets als de vleesgeworden communicatie. Een scherp luisteraar met het charisma je precies bij die les te brengen (of te houden) die voor jou op dat moment aan de orde is.

Thomas van Kleef

Zicht en zin
Een ontmoeting met Thomas brengt precies dat te weeg: bevrijding van moeten. En daarmee: zicht en zin. Zicht op nieuwe kansen, zin om ze aan te pakken.

Meer over Thomas van Kleef hier.

Top