Meer licht op Liber

Je eigen vragen kun je alleen zelf beantwoorden
Iedereen zit weleens vast. Of het nu gaat om vragen over leven en dood, gezondheid, werk, relaties of zingeving: wie is er niet soms aan het einde van z’n Latijn?

Gingen we vroeger misschien te rade bij de dominee, tik vandaag de dag een hulpvraag in en van relatietherapeut tot rouwconsulent, van burn-out begeleider tot carrière coach, van opruimguru tot ontgiftingsadviseur, je kunt het zo gek niet bedenken of het internet zet je op het spoor van een antwoord.

Dat, net als vroeger, evenwel nog steeds is: andermans antwoord op jouw vraag.Vreemd genoeg vinden we dat een rustgevende gedachte. Alsof het aantrekkelijk is zelf minder te hoeven nadenken, omdat een ander het voor ons doet. Zoals we aan andermans antwoorden ook een gevoel van veiligheid ontlenen: er komt dan tenminste geen aap uit de oplossingsmouw waar nog geen… ander aan gedacht heeft. Want stel je toch eens voor dat je onverhoopt je eigen, authentieke weg zou ontdekken!

Voor de zelfstandige denker
Voor de enkeling die daar wel de zin van inziet, is er nu Liber. Een doe-het-zelf coachingsmethodiek gebouwd op de essentie van de wijsheidstradities van oost en west. Een ‘manier-van-doen’ om je eigen antwoorden op je eigen vragen te gaan herkennen, maar ook, en dat is pas echt spannend: om in je vragen een groter genoegen te gaan scheppen dan in je antwoorden.

Je zit op het antwoord dat je zoekt
Braaf Liber beoefenend, begint je leven zich te schoeien op geheel nieuwe leest. Antwoorden op je vragen? Vervulling van je bestaan? Beetje bij beetje begin je door te krijgen: ik zit erop! Logisch dat ik er geen zicht op had.

Even makkelijk…
Eenvoud is het kenmerk van het ware. Conceptueel is Liber appeltje-eitje. Je leert een tweede energiecentrum in jezelf te activeren: de uniek menselijke mogelijkheid je als objectief te verhouden met je subjectieve vinden en voelen; innerlijk ‘dialectisch’ te worden.

Letterlijk wordt je op die manier ‘meer’ jezelf, doordat je meer van, aan en in jezelf ontdekt en in stelling kunt brengen. Er ontwikkelt zich een grotere hoeveelheid ‘jij’.

als moeilijk…
Maar dit is ook wat Liber moeilijk maakt. Want we weten niet beter of we zijn een gelimiteerd ik: de gevangene van ons eigen denk- en gevoelsleven. Daarvan afstand te keren nemen, dit te ‘ontgroeien’, voelt als het kleed onder je voeten vandaan trekken. Dat lukt alleen wie zich daar daadwerkelijk toe zet. Iedere dag weer.

Zelf trappen, ook in het donker…
Ook lastig aan Liber: je zit bij niemand achterop, maar moet zelf fietsen. Een zetje hier en een duwtje daar houdt je proces op de rails, maar verder ben je op jezelf aangewezen.

Stel je een nachtelijke dropping voor. Zo werkt ook Liber. Je krijgt de tools aangereikt om op je bestemming te komen, maar daarna is het geheel aan jou. Liber leerlingen moeten daarom weten van durven en doorzetten.

Achtergronden

‘Liber brengt met een enkel gewone-mensen-woord teweeg, wat de grote wijsheidstradities met heel veel spirituele woorden doen.’ Aldus Thomas van Kleef, de geestelijk vader van deze doe-het-zelf coachingsmethodiek. Van Kleef is sinds 2005 directeur van Jan XVII, de monastieke beproefplaats die het kloppend hart vormt van Transitium ZeeVELD.


Thomas van Kleef

Een kind met veel ouders
‘Een kind doet er negen maanden over, Liber negen jaar, ‘ vervolgt Thomas. ‘En het heeft ook heel wat meer dan twee ouders. De missie van Jan XVII, wat de monastieke traditie mij leerde, de mystici die ik las, de spirituele groepen die langskwamen, de cliënten die ik mocht begeleiden, de ontwikkelingen in de wereld, het runnen van een complex als ZeeVELD, mijn zwaktes, achtergrond, opleiding, contemplatieve bestaan, ik heb het allemaal voortdurend gewikt, gewogen, geproefd, bevraagd en met elkaar in verband gebracht.

‘De hele constellatie observerend vroeg ik me steeds af: wat wil dit me vertellen?

‘En zo kwam ik uit bij Liber. Of Liber bij mij. Een doe-het-zelf coachingsmethodiek die in gewone mensentaal taal de essentie belichaamt waar de grote wijsheidstradities van oost en west, spirituele woorden en rituelen voor inzetten’.

Progressie heeft een prijs
Ook Liber’s specifieke doelgroep – een ieder die ‘leidinggevend in het leven staat’ – is zich pas gaandeweg gaan manifesteren. Van Kleef: ‘echt loslaten is zo makkelijk nog niet. Iedere identificatie met iedere overtuiging is er eigenlijk een te veel. En Liber is daarin ook onverbiddelijk. Je enige houvast is dat je de oefening doet. Doing gets it done. Als je niet zo stevig in je schoenen staat kan dat bedreigend zijn. Maar sta je toch al in de vuurlinie van het leven, dan weet je dat zekerheden wankel zijn.

‘Daarom is Liber vooral leiders op het lijf geschreven. Doorzetters en uitblinkers, in het groot en in het klein.

‘Progressie heeft z’n prijs. Als je al gewend bent die te betalen, verandering en vernieuwing per definitie deel uitmaken van je dieet, is de draai die Liber je leert te maken, geen kwestie van principe meer, maar van maat.’

‘En overigens: uitzonderingen bevestigen de regel. Denkbaar is dat ook jong volwassenen voor wie het leven niet loopt zoals verwacht, baat hebben bij Liber. Zoals Liber de Leergang ook de bodem in een tussenjaar zou kunnen leggen. Wat telt: de wil en het vermogen steeds maar weer die oefening op te pakken.’

Top